torstai 3. kesäkuuta 2010

Pohdittavaa

Hevostarvikeliikkeessä törmään jatkuvasti ihmisten tapaan korjata seurauksia ja oireita kun fiksumpaa olisi poistaa oireiden aiheuttaja. Tilanne on usein sama muussakin elämään liittyvässä.

Hevosten kohdalla selkein on kuolaimen aiheuttamat ongelmat. Halutessaan välttää kuolaimen epämiellyttävyyttä hevonen aukoo ja liikuttelee suutaan ja se korjataan turparemmillä tai kahdella, jos se nostaa päätään varoakseen suutaan, laitetaan martingaali, gramaanit tai sivuohjat.

Jos kuitenkin välttämättä haluaa kuolainta käyttää, pitäisi etsiä kaikkein miellyttävin ja sopivin kuolain (kaikille ei sellaista edes löydy) ja käyttää erityis herkkää kättä vaikka paras ratkaisu olisi kyllä poistaa kuolain.

Jos hevonen koittaa heittää ratsastajan kyydistä sopimattoman satulan tai ratsastustavan takia hevonen saa selkäänsä ja turvaudutaan ehkä gramaaneihin.

Jos hevosella on "huonot" kaviot, sille laitetaan kengät suojaamaan niitä, vaikka paras ratkaisu olisi muuttaa olosuhteet, elämäntavat ja ruokinta sellaisiksi, että kaviot voivat hyvin.
Kesy hevosilla on paljon eroja kavioissaan, kun taas villihevosilla ei juuri eroja ole. Heikkokavioinenhan olisi petojen ruokana tosi nopeasti. Kesyhevosten pidossa tehdään siis jotain väärin, kun heikennetään hevosta vai mitä. Villihevosethan kulkevat todella vaativissakin maasto-olosuhteissa paljain jaloin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti